تراشکاری چیست ؟
تراشکاری عبارت است از شکلدهی فلزات به روش براده برداری با استفاده از ماشین تراشکاری. در این روش از شکلدهی فلزات، فلز که عمدتاً به شکل استوانه است، با قدرت و سرعت معین به چرخش درآمده و با حرکت تیغچههای تراشکاری بر روی آن، عمل براده برداری با عمق و سرعت معین انجام میشود. محور حرکت قطعه میتواند خط صاف یا در راستای مجموعهای از منحنیها و زوایا باشد.
معمولاً اصطلاح تراشکاری برای توضیح تولید سطح خارجی با عمل تراش به کار برده میشود، در حالی که برای تولید سطوح داخلی از واژه بورینگ استفاده میشود؛ به همین دلیل، عبارت «تراشکاری و بورینگ» برای خانواده بزرگتری از فرایندها به نام تراشیدن استفاده میشود.
تراشکاری میتواند به صورت دستی با دستگاه تراش سنتی که نیازمند نظارت دائمی اپراتور میباشد یا با استفاده از دستگاه تراش اتومات انجام شود. امروزه رایجترین دستگاه اتومات CNC میباشد. هنگام تراشکاری قسمتی از جسمی نسب صلب چرخانده میشود و یک ابزار تراش از یک، دو یا سه محور حرکت میگذرد تا قطر یا عمق دقیقی ایجاد کند. تراشکاری میتواند داخل یا خارج یک استوانه انجام شود تا اجزا لولهای تولید کند.
فرایندهای تراشکاری معمولاً توسط دستگاه تراش انجام میشوند که از قدیمیترین ابزارها میباشد و دارای چهار نوع مختلف از جمله تراشکاری استوانهای، تراشکاری مخروطی، بازرسی جوش و شیار خارجی میباشد. این فرایندها میتوانند اشکال مختلفی از مواد مانند سیلندر، مخروط، منحنی یا شیاردار تولید کنند. به طور کلی، در تراشکاری از ابزارهای برشی ساده تکنقطهای استفاده میشود. قطعات تراشکاری دارای مقاطع دایرهای شکل از قبیل میلههای ساده و غیر ساده، میلههای پیچ شده، پولکها، بوشها و نظائر اینها میباشد که قطعات اصلی ماشینها و دستگاهها و اسبابهای فنی را تشکیل میدهند. همچنین عده زیادی از ابزارها مانند تیغه فرز و متهها هم دارای مقاطع گرد هستند. بنابر موارد استعمال خاصی که قطعات تراشکاری باید داشته باشند آنها را از مواد مختلف مثلاً از فولاد، چدن، برنز، برنج، مس، فلزات سبک، چوب و یا مواد مصنوعی و نظائر آنها می سازند. وضع سطح خارجی قطعات تراشکاری میتواند متفاوت باشد.
انواع روش های تراشکاری
تراشکاری یک فرایند تولید است که برای ساختن قطعات مکانیکی و صنعتی با استفاده از یک تراشگر، از یک قطعهی فلزی استفاده میشود. این فرایند میتواند به چندین نوع تراشکاری تقسیم شود که شامل موارد زیر است:
تراشکاری سطح: در این روش، سطح قطعهی فلزی توسط تراشگر برش داده میشود و به شکل مورد نظر صاف و یا تراشیده میشود.
تراشکاری چاپ: در این روش، با استفاده از یک تراشگر، قطعات فلزی برای پرینتر سهبعدی ساخته میشوند.
تراشکاری داخلی: در این روش، تراشگر به داخل قطعهی فلزی حرکت کرده و با استفاده از ماتریس و ابزارهای مناسب، قطعات داخلی ساخته میشوند.تراشکاری داخلی یک فرایند مهم در صنعت مکانیک است که برای تولید قطعات با دقت و کیفیت بالا استفاده میشود. در این فرآیند، قطعه با استفاده از دستگاه تراشکاری داخلی به شکل داخلی تراشیده میشود
تراشکاری خارجی: در این روش، تراشگر بر روی سطح خارجی قطعهی فلزی حرکت میکند و با استفاده از ماتریس و ابزارهای مناسب، قطعات خارجی ساخته میشوند.یکی دیگر از انواع روشهای ساخت و تولید قطعات صنعتی به وسیله تراشکاری، استفاده از دستگاه تراشکاری خارجی یا External Turning است، دستگاه تراشکاری خارجی یک فعالیت در حوزه ساخت و ساز است که در آن از تکنیکها و ابزارهای مناسب برای ایجاد طرحها و الگوها روی سطح خارجی قطعه مورد نظر استفاده میشود. این فرایند به منظور تزیین و زیباسازی سطح خارجی قطعه مورد نظر انجام میشود
تراشکاری پرتوی: در این روش، یک پرتو لیزری برای برش قطعهی فلزی استفاده میشود و به شکل موردنظر قطعهی فلزی تراشیده میشود.مکانیزم سیستم تمرکز لیزر مشابه مکانیزم سیستم جوشکاری لیزری است.
ماشینکاری لیزری به سه دسته اصلی تقسیم میشود:
- ماشین کاری لیزری یک بعدی
- ماشینکاری لیزری دو بعدی
- ماشینکاری لیزری سه بعدی
ماشین کاری لیزری یک بعدی چیست؟ در واقع همان سوراخکاری لیزری است، که فقط در امتداد پرتو لیزر، ماشین کاری انجام میشود.
ماشین کاری لیزری دو بعدی چیست؟ شامل برشکاری لیزری، شیار زنی لیزری و علامت زنی لیزری میباشد که برشکاری لیزری بیشترین کاربرد را در این بخش دارد. در این روش امکان ایجاد شکل دو بعدی با برش قطعات تخت و مسطح در ضخامتهای کم وجود دارد.
تراشکاری ابرصفحهای: در این روش، قطعات با دقت بالا و سطوح صاف و دقیق ساخته میشوند و برای ساخت قطعاتی مثل پرهها، دیسکها، و قطعات مشابه استفاده میشود.
تراشکاری دستی: تراشکاری به روش دستی معمولا برای قطعات سنگی و چوبی استفاده می شود و برای فلزات مناسب نیست.
تراشکاری اتوماتیک: بهترین روش تراشکاری، روش اتوماتیک می باشد؛ زیرا سرعت و دقت کار آن بالا است. از این روش برای تراش قطعات سنگی، چوبی، شیشه ای و فلزی استفاده می شود.
تراشکاری نیمه اتوماتیک: تراشکاری به روش نیمه اتوماتیک با کمک اپراتور انجام می شود مانند کار با دستگاه های فرز و دریل. انتخاب این روش از روش دستی آن بسیار بهتر است
هریک از این روشها در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، صنایع هوافضا، صنایع نفت و گاز، صنایع دفاع و.. کاربرد دارند.
کلام آخر
تراشکاری میتواند به صورت دستی با دستگاه تراش سنتی که نیازمند نظارت دائمی اپراتور میباشد یا با استفاده از دستگاه تراش اتومات انجام شود. امروزه رایجترین دستگاه اتومات CNC میباشد. هنگام تراشکاری قسمتی از جسمی نسب صلب چرخانده میشود و یک ابزار تراش از یک، دو یا سه محور حرکت میگذرد تا قطر یا عمق دقیقی ایجاد کند. تراشکاری میتواند داخل یا خارج یک استوانه انجام شود تا اجزا لولهای تولید کند.